De rijopleiding B bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte.

 

 

De rijopleiding B theorie.

 

Theorie is zelf te doen; vanaf uw 16e jaar kunt u uw theorie examen doen, u kunt zelf uw theorie examen aanvragen bij het CBR op CBR.nl.

Let op: u hebt wel een DigiD nodig voor het aanvragen.

 

Heeft u problemen met uw theorie, dan wijzen wij u de weg om het theorie examen te behalen.

 

 

 

De rijopleiding B praktijk (handgeschakeld).

 

Tegenwoordig kan u al met 16,5 jaar beginnen met het praktisch gedeelte van uw rijopleiding B

(2 to drive), vanaf uw 17e jaar mag u praktijkexamen B doen, als u geslaagd bent (en u bent nog geen 18 jaar) moet u tot uw 18e jaar een begeleider in de auto hebben die geregistreerd staat bij het RDW.

 

De praktische rijopleiding  wordt gegeven volgens de MI-methode (methodische instructie).

De belangrijkste onderdelen hiervan zijn:

  1. Voertuigbeheersing 
  2. Toepassen van de verkeersregels

Voertuigbeheersing: een gemiddelde leerling, jong (zonder eerder auto gereden te hebben, zonder op een schakelbrommer of schakelmotorfiets gereden te hebben) heeft ongeveer 15 lessen nodig om het voertuig redelijk onder controle te krijgen.

 

Toepassen verkeersregels: als u het voertuig redelijk onder controle begint te krijgen dan beginnen wij nadrukkelijker met het toepassen van de verkeersregels, zodat u zo snel mogelijk onafhankelijk kan rijden.

 

Om in Amsterdam of Zaandam een rijbewijs te halen heeft een gemiddelde leerling jong (zonder eerder auto gereden te hebben, zonder op een schakelbrommer of schakelmotorfiets gereden te hebben) statisch gezien rond de 40 lessen nodig.

 

Een leerling die een aantal jaren op een schakelbrommer gereden heeft, kan 25 tot 30 lessen nodig hebben.

 

Heeft iemand een motorfietsrijbewijs, dan kunnen 10 tot 20 lessen voldoende zijn.

 

Let op: het aantal lessen dat genoemd wordt is een indicatie (ik geef 30 jaar autorijles en op basis van mijn ervaring geef ik dit advies), het is afhankelijk van wisselwerking rijinstructeur en leerling, inzet, ervaring, talent van de leerling.

 

Er zijn natuurlijk altijd leerlingen die sneller zijn dan gemiddeld, maar er zijn ook leerlingen die trager zijn dan gemiddeld.

 

En als je met de leerling in het examengebied kan afspreken kan het zijn dat de leerling minder lessen nodig heeft.

 

Misvattingen (indianen verhalen)

Je hoort vaak, ik heb mijn rijbewijs met (b.v.) 12 lessen of 20 lessen gehaald, terwijl zo iemand niet eerder auto heeft gereden noch schakelbrommer/schakelmotor ervaring heeft. Dit is tegenwoordig niet realistisch en hoewel er altijd uitzonderingen zijn komt het echt niet zo vaak voor.

 

Persoon A heeft zijn rijbewijs bij mij gehaald en hij stuurt zijn vriend B naar mij toe voor zijn rijopleiding. Persoon A vertelt aan persoon B dat hij 25 lessen nodig had om zijn rijbewijs te halen, maar dat klopt niet want in werkelijkheid heeft persoon A ongeveer 45 lessen gehad, hij heeft de dubbele lessen als 1 les geteld.

 

Wat ik hiermee wil aangeven is dat er een golf is van verhalen die vaak een verwrongen beeld geven, er zijn rijscholen die daar in meegaan om een klant binnen te halen.

 

Een aspirant leerling die wil graag horen dat hij/zij het rijbewijs kan halen in (ik noem maar wat) 15 lessen, omdat hun vriend of vriendin het in 17 lessen gehaald zou hebben en aan het eind van de rit hebben zij toch rond de 40 lessen nodig gehad.